7 december 2014

WEL EENS GELET OP DE GEZONDHEID APP ?Op het dashboard van de nieuwe app Gezondheid zie je in één oogopslag hoe het ervoor staat met je gezondheid. En met de nieuwe tool HealthKit kunnen ontwikkelaars hun gezondheids- en fitnessapps met elkaar laten samenwerken, en nog harder laten lopen voor jouw gezondheid. Dit zou zomaar eens een revolutie op het gebied van gezondheid kunnen worden.

Het meest nauwkeurige antwoord op “Hoe gaat het?”
Je hartslag, verbrande calorieën, bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte – je gezondheids- en fitnessapps houden het allemaal bij. En de nieuwe app Gezondheid verzamelt al die gegevens op een centrale plek, zodat je met één tikje kunt zien hoe het met je gaat. Maak een medisch paspoort aan met alle informatie over je gezondheid, zoals je bloedgroep en eventuele allergieën, en bekijk het direct vanuit je toegangsscherm.

Een perfect beeld van je gezondheid.
Het dashboard biedt een handig en duidelijk overzicht van de meest recente gegevens uit al je gezondheids- en fitnessapps.

Bepaal wat er wordt gemeten.
Alle gegevens die in Gezondheid worden bijgehouden, zie je in één lijst. Je kunt ze een voor een openen door erop te tikken.

Geef aan wat je wilt weten.
Geef voor iedere gezondheids- en fitnessapp exact aan welke gegevens je wilt delen.

Je gezondheids- en fitnessapps lopen nu nog harder voor je.
Ontwikkelaars kunnen HealthKit gebruiken om hun apps toegang te verschaffen tot jouw gezondheidsgegevens. Daardoor heb je nog meer aan hun apps. Wat je wilt delen, heb je zelf in de hand. Je bloeddrukgegevens met je dokter, bijvoorbeeld. En je voedingsapp kan aan je fitnessapp doorgeven hoe hoog je calorie-inname was die dag. Door hun krachten te bundelen worden je gezondheids- en fitnessapps nog sterker. En jijzelf ook.

Je bent de baas over jouw gegevens.
Met de Gezondheid-app bewaar je al je gezondheids- en fitnessgegevens op één centrale plaats. Je hebt ze altijd onder controle. De informatie is alleen van jou, om te gebruiken of te delen. Dus jij bepaalt welke informatie in Gezondheid wordt gebruikt en welke apps toegang hebben tot je gegevens. Als je telefoon is vergrendeld met een toegangscode of Touch ID, worden alle gezondheids- en fitnessgegevens in de app versleuteld. Hetzelfde gebeurt als je een back-up maakt in iCloud, ook tijdens de overdracht. Apps die toegang hebben tot HealthKit moeten een privacybeleid hebben. Zorg dat je daarvan op de hoogte bent voordat je de apps toegang geeft tot je gegevens.

Zelfs als je er voor de eerste maal naar kijkt, zul je zien dat exact is bijgehouden hoeveel meters je hebt gelopen. Of je trappen op moest. Hoeveel stappen je hebt gezet. Etc etc. Nu zijn dit misschien voor de meeste mensen nutteloze gegevens die men helemaal niet hoeft te weten. Ik was zelf ook zo. En toch wordt je op een gegeven moment benieuwd. Ging wat vaker de uitslagen bekijken. Uiteraard werkt dit alleen maar zolang je de iPhone bij je draagt. Maar de gezondheid freaks -en daar zijn er aardig wat van tegenwoordig- zullen verrukt zijn met deze app. Ook je eetgewoontes kunnen worden bijgehouden. Aantal calorieën , welke vitamines. Maar ook de vitale functies zoals hartslag , bloeddruk, pols, ademhaling nou ja je kunt het zo gek niet bedenken of het valt te registreren. Nu zullen er een hoop mensen zijn die hun schouders ophalen "Wat moet ik met die onzin" maar sta je er eenmaal voor open dan begint het toch interessant te worden. Je wordt je namelijk heel bewust van je eigen eetpatroon , slaappatroon , je lichaamsbeweging , dus je conditie in het algemeen en zo wordt het zelfs -althans zo werkte het bij mij- een soort sport om alles bij te houden en zo'n één keer in de week eens te kijken wat het allemaal heeft opgeleverd. 

Dat het verders ook een serieuze hulp kan zijn als je bijv een chronische ziekte hebt, medicatie die onmisbaar is slikt kun je namelijk vastleggen in je zogenaamde Medisch Paspoort. Iets wat met één druk op de knop verzonden kan worden naar de huisarts of behandelend geneesheer. Zie het maar als de moderne versie van de SOS hanger. Ook dit kun je uiteraard , net als alle andere gegevens, afschermen zodat de gegevens uitsluitend door jou of met jouw toestemming door een ander kunnen worden ingezien. Kijk er voor de grap maar eens op. Als het goed is heeft hij al je stappen , trappen, en aantal meters bijgehouden voor je. Dus dat "Ik ga joggen schat" om vervolgens een emmertje water over je heen te gooien terwijl je bij de buurman een biertje zit te drinken, kon weleens verleden tijd zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten