19 juni 2015

HET OP 29 JULI TE VERSCHIJNEN WINDOWS 10 ZAL IN EERSTE INSTANTIE GRATIS ZIJN.

Maar ook weer niet voor iedereen. De -nog steeds vele- gebruikers van bijvoorbeeld WINDOWS XP of van WINDOWS VISTA, hebben dus pech. WINDOWS 7 / 8.1 en 8.1 PHONE gebruikers zullen de gelukkige zijn.



Windows 10 wordt gratis upgrade.



Windows  10 wordt het eerste jaar na verschijning een gratis upgrade voor alle gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Dat heeft Microsoft bekend gemaakt tijdens een presentatie over Windows 10. Daarnaast heeft Microsoft een gedeelte van de nieuwe mogelijkheden getoond. Waarom gratis?Dat roept toch wat vraagtekens op. Ik heb geen idee wat Microsoft bezielde toen men deze beslissing nam. Maar ik  kan er wel een paar bedenken. Het zit alle fabrikanten natuurlijk al vele dwars dat er landen zijn waar ca 10% een legale versie is, dus 90% illegaal gekopieerd. Ik weet toevallig uit eigen ervaring dat in een land als bijvoorbeeld Polen,maar je kunt net zo makkelijk Roemenië,Bulgarije, Slowakije etc etc. Dat zit die mensen gewoon in het bloed. Waarom zal ik €150- / €200- betalen als ik het gratis kan krijgen? Nou ja er kleven inmiddels in de 21ste eeuw toch wel flink wat nadelen aan. Zo kun je bijvoorbeeld geen updates meer doen. Om nog even op Polen terug te komen, mijn vrienden hadden nogal wat last van kleine "bugs" op hun PC. Of ik even wilde kijken. Zonder na te denken begon ik de nodige updates te installeren, waarna prompt een niet meer weg te krijgen boodschap verscheen op het scherm, dat dit een illegale copy betrof. Ik ben nog nooit zo verbaasd aangekeken toen ik vroeg of het een copy was. Natuurlijk was zijn stomverbaasd antwoord. Er is altijd wel iemand op het werk of in de familie te vinden die wel met een legale copy werkt. Nou die gaat vervolgens het halve bedrijf door of de hele familie. Zo doet men dat!


Microsoft zegt Windows meer te zien als een service dan als een verzameling van losstaande versies van een besturingssysteem. Windows 10 wordt de Windows-versie voor zowel pc's, tablets en smartphones met een sterke nadruk op samenwerking. Het is daarom logisch dat zoveel mogelijk apparaten Windows 10 gebruiken. In het eerste jaar na de lancering is Windows 10 een gratis upgrade voor alle gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Dat er specifiek een termijn van een jaar genoemd wordt, betekent waarschijnlijk dat je na dat jaar wel moet betalen voor een upgrade. Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel Windows 10 dan gaat kosten.Windows 10 zal vanaf 29 juli beschikbaar worden gesteld. Maar er geldt wel een soort voorinschrijving. Iedereen die in aanmerking komt voor de update zal uiteraard hun Windows 7 / 8.1 / 8.1 phone legaal moeten hebben aangeschaft. De vele mensen met een kopie zullen dus moeten gaan betalen als men perse wil overstappen op Windows 10.


Dat zoveel mogelijk apparaten Windows 10 draaien heeft niet alleen voordelen voor gebruikers die dan naadloos kunnen werken met hun verschillende apparaten. Ook voor applicatieontwikkelaars biedt een brede uitrol van Windows 10 voordelen. Er komen universele apps die draaien op zowel pc, laptop, tablet en smartphone. Deze apps worden in de toekomst ook beschikbaar op spelcomputer Xbox One die beter met Windows 10 gaat samenwerken.




 Het nieuwe Windows zal een zogenaamde tablet UI krijgen. (User Interface) Dat betekent dat veel mensen daar toch even aan moeten wennen. Ik zelf vind het een beetje onnatuurlijk om achter je PC, of in het beste geval een laptop, om dan geen toetsenbord te gebruiken. Natuurlijk kan je die keuze zelf maken. Zeer veel mensen hebben helemaal niets te kiezen, want -uiteraard- moet je wel in het bezit zijn van een zogenaamde "Touchscreen". En die zijn nog steeds niet erg goedkoop. Dat is dan weer her voordeel als je binnenkort een nieuwe laptop gaat kopen, die worden natuurlijk met scherm geleverd.Uiteraard met, als je althans een computer met touchscreen bezit. Zo niet dan zullen gewoon de toetsen moeten worden gebruikt. Dat zal dus toch nog voor de meeste mensen gelden. Eerlijk gezegd vang ik de laatste tijd steeds meer signalen op van mensen die het uiterst onwennig vinden. Je bent nu eenmaal meestal niet gewend om op je PC en/of laptop, zonder toetsenbord te werken. Veel mensen die ik ken gebruiken ondanks hun toch screenshots toch nog gewoon liever een toetsenbord. Heb je al helemaal nooit een tablet gehad dan is het ook best even wennen. Maar persoonlijk werk ik veel met mijn iPad dus de overgang zal niet zo onwennig zijn. Uiteraard ligt dat voor iedereen anders. 

In Windows 10 worden de bureaubladinterface en de Live UI (User Interface)-omgeving geïntegreerd. Zo maken de live-tegels deel uit van het startmenu en komt er een speciale tabletmodus die de huidige live-tegels en de taakbalk combineert. Op hybride tablets kan Windows automatisch wisselen naar de tabletmodus als je het toetsenbord loskoppelt. Ook liet Microsoft zien dat er eindelijk één configuratiescherm komt.

Cortana
Een belangrijke nieuwe functie van Windows 10 is de spraak gestuurde assistent Cortana die een prominent plekje krijgt op de taakbalk naast de startknop. Je kunt op een normale manier vragen stellen waarna je gesproken antwoorden krijgt. Op de achtergrond wordt onder andere Bing gebruikt om de antwoorden op te zoeken. Cortana doet tevens dienst als de lokale zoekmachine op je pc en je kunt bijvoorbeeld programma's of documenten openen. Dit hoeft overigens niet per se via spraak, je kunt je vraag of zoekopdracht ook intikken.

VOLGENDE WEEK MEER OVER CORTANA  EN HET PROJECT SPARTAN. EN DIE LAATSTE KAN ECHT HEEL INTERESSANT WORDT. HET IS DE VERVANGER VAN DE AL ZO LANG BESTAANDE INTERNET  EXPLORER. MAAR MET VEEL MEER MOGELIJKHEDEN EN EEN STUK GEBRUIKSVRIENDELIJKER. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten